Iščašenje kolena

Ako ste od onih koji imaju često iščašenje (dislokacije) čašice kolena to nije slučajno. Dešava se sa razlogom. Najčešći razlog je genetske prirode. Tačnije, udubljenje po kojem klizi čašica, a koje se nalazi na donjem delu kosti natkolenice je plitko.

Udubljenje je izmenjenog oblika u primerima 2, 3 i 4

Zbog tog razloga čašica kolena lako sklizne na stranu, najčešće na spoljašnju. Problem je što se oblik kostiju ne može menjati. Zato je jedino što možete uraditi jačanje mišića nogu, a ujedno i svih vezivnih tkiva koja okružuju čašicu i od kojih zavisi njena stabilnost tj. nestabilnost. Na taj način se kompletan zglob može u izvesnoj meri stabilizovati i time smanjiti rizik od budućih ispadanja čašice. Trening je u ovom slučaju lek.

TRENING

Čašica kolena se nalazi u tetivi butnog mišića. Zbog toga je jačanje butnog mišića ključno kod osoba koje imaju česte dislokacije. Izuzetno je važno da se vežbe ne rade u prisustvu bola. To znači da je hrskavica ispod čašice iziritirana i da će trening potencijalno pojačati iritaciju.

Mi u Trening centru Top Gym znamo na koji način je potrebno jačanje mišićno-vezivnih tkiva, a da se bol, otok ili iritacija ne pojačavaju, već drastično smanjuju.

Pronađi nas u Beogradu na dve lokacije (Novi Beograd i Autokomanda). Na linku su kontakt podaci!

Top Gym